Geschiedenis

De wijk Oosterboer

Oosterboer is één van de grootste uitbreidingswijken van Meppel, en de enige uitbreidingswijk in het oostelijk grondgebied van de gemeente. De gehele wijk is ruim 200 ha groot en bevat ruim drieduizend, voornamelijk grondgebonden woningen met kap.

De ruimtelijke hoofdstructuur bestaat uit negen woonlobben (een typische jaren ’70 term die een conglomeraat aan kleine buurtjes aanduidt) die primair ontsloten worden door twee hoofdwegen die aan de ene kant aantakken op de Hoogeveenseweg in het zuiden van de wijk en aan de andere kant op de Oosterbroekenweg in het oosten. Aan de west- en noordrand bevinden zich geen ontsluitingswegen; hier vormt het Ringpark een ononderbroken groenzone tussen de wijk en de snelweg (A32) en het spoor. In het hart van de wijk bevinden zich in een amorf gebied de meeste voorzieningen van de wijk: het winkelcentrum, een aantal scholenclusters, en enkele grote agrarische kavels met historische boerderijen en maneges. Deze kavels sluiten aan op het historische lint van de Oosterboerweg dat zich in het zuidoostelijk deel van de wijk bevindt

In eerste instantie was het de bedoeling een open en groene wijk te maken met laagbouw en eengezinswoningen voor de Meppeler middenstand, die anders voor laagbouw in andere gemeenten zou kiezen met hiernaast een substantieel aantal woningen in de sociale sector. Gedwongen door de crisisperiode uit de jaren ’80 en de vermindering van oppervlakte van de wijk ten gevolge van de eisen die voortkwamen uit de nieuwe Wet Geluidhinder, werd uiteindelijk bij realisatie van de plannen het aandeel sociale sector woningbouw geleidelijk minder. Uiteindelijk verviel het geplande wijkpark in het centrum van de wijk ten behoeve van de haalbaarheid, en werd hier bungalowbouw gerealiseerd in de vrije sector.

In 1998 werd het laatste driehoekig gebied aan de noordoostzijde van de wijk overgedragen van Ruinerwold naar Meppel, in het kader van de gemeentelijke herindeling, en kreeg de wijk zijn definitieve plattegrond.

Menu